Наслідки вживання ГМ-продуктів: приклад Аргентини
ГМО

Наслідки вживання ГМ-продуктів: приклад Аргентини

Мільйони людей  у цьому світі щодня споживають їжу, яка містить ГМО. ГМ-продукти можуть потрапляти нам на стіл як в чистому вигляді (картопля, кукурудза, помідори, буряк), так і в вигляді добавок в кондитерські вироби (ГМ-соєва мука), дитяче харчування (ГМ-соєва мука, ГМ-картопля), кетчуп ( ГМ-томати, та/або крохмаль з ГМ-картоплі). Але який вплив мають на нас ГМ-продукти? Спробуємо відповісти на це запитання.

  1. Токсичність. Огляд 19-ти досліджень, проведених на ссавцях, яких годували комерційною ГМ-соєю і кукурудзою, показав, що наслідком цього стала токсична дія на печінку та нирки – повідомляє GMeducation.
  2. Безпліддя. Відповідно до досліджень Американської академії медицини, є більш ніж випадковий зв’язок між ГМ-продуктами харчування і невтішними наслідками для здоров’я. В дослідженнях ГМ-кукурудзи і фертильності мишей спостерігалось значне зменшення потомства і їхньої ваги.
  3. Передача ДНК. ГМО створюються за допомогою горизонтального перенесення генів на відміну від природнього розмноження, яке здійснюється через вертикальне перенесення генів. Горизонтальне перенесення гена “передбачає перенесення ін’єкції гена одного виду в зовсім інші види, які дають неочікувані і зовсім непередбачувані результати”. Є небезпека, що ГМ-ДНК можуть передаватися людям і оточуючому середовищу. За словами генетика доктора Mae-Wan горизонтальне перенесення ГМ ДНК відбувається досить часто. Починаючи з 1990-х рр., є докази того, що ДНК, поглинута з продуктами харчування і кормами дійсно може подолати травний тракт і пройти через стінки кишечника і потрапити в кров.
  4. Вроджені дефекти. Гліфосат є активним інгредієнтом гербіциду Раунндап. Компанія Monsanto, яка являється гігантом в області ГМО, створила культури Roundup Ready, які зазвичай розглядаються з гербіцидом. За словами науковця з Буенос-Айреса Андрес Карраско, гліфосат: “відповідальний за появу вроджених дефектів, безпліддя, знищення сперматозоїдів і рак”.
  5. Рак. В результаті досліджень було виявлено, що від вживання ГМ-кукурудзи Monsanto миші були більш схильні до розвитку пухлин і смерті.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  ГМО – генетична бомба для України

 

Варто відзначити, що фірми, які виготовляють ГМ-продукти, різними способами намагаються приховати шкідливий вплив результатів їхнього виробництва, оскільки їхні вироби приносять  їм астрономічні прибутки. Прикладом цього є історія доктора Арпада Пуштаї – провідного світового експерта в сфері генетичних модифікацій рослин. Фахівець провів ряд наукових експериментів. Зокрема миші, які отримували на протязі більш ніж 110 днів корм в вигляді генно-модифікованої картоплі, мали виражені зміни в своєму розвитку. Вони були значно меншими по розмірах і масі тіла, ( помітно меншим виявився також розмір мозку мишей)  ніж миші контрольної групи, які харчувалися звичайною картоплею. В інтерв’ю британської ТВ програми Wordin Action Пуштаї сказав, що «потрібно менше поспішати і проводити більше досліджень ГМО», підкресливши, що «сам не став би їсти трансгенні продукти». Після цього інтерв’ю він був звільнений з інституту.

Аргентина – лабораторія для ГМО

Аргентина до 2002 року стала найбільшою в світі непідконтрольною  експериментальною лабораторією для ГМО. На її території вирощували генетично модифіковану сою. Внаслідок нашестя нью-йоркських банків та ГМ-нововведень відсоток людей, які офіційно знаходилися нижче межі бідності в країні зріс від 5 (1970-ті рр.) до 50% (2002 р.). Ставало проблемою, раніше нечуване в Аргентині, недоїдання. При підтримці зарубіжних інвесторів і гігантів агробізнесу, подібних на Monsanto, великі аргентинські землевласники систематично захоплювали землю в безпорадних селян, найчастіше, з допомогою держави. Близько 200 тис. аргентинців втратили свої дома і поля.

Внаслідок повітряного розпилення гербіцидів Раундап Monsanto в Лома Санес місцеві селяни, які вирощували змішані овочі для свого власного вжитку, виявили, що розпилення знищило всі їхні посадки. Дослідження, проведене в 2003 р., показало, що розпилення також призводило до смерті курчат  та захворювання інших свійських тварин. Люди відчували сильну тошноту, діарею, рвоту і пошкодження шкіри від гербіциду. Також були повідомлення про серйозні виродження в тварин, які народилися неподалік від соєвих полів.

Сьогодні більше ніж 70% того, що їдять аргентинці, є генетично-модифікованими організмами.

Проблема генетичної безпеки сьогодні є однією з проблем національної безпеки. За останні десятиліття сільське господарство Заходу перейшло з рук сімейних фермерів в руки гігантських глобальних концернів агробізнесу. Якість виробництва була принесена в жертву кількості. Історія ГМО є невіддільною від політичної історії сім’ї Рокфелерів. Історія ГМО – це історія плавного переходу влади в руки еліти, метою якої є за всяку ціну одержати владу над цілим світом. І цьому має послужити монополізація в сфері продовольчого виробництва планети з допомогою ГМ-продуктів.

Сьогодні американська корпорація Monsanto нахабно, з допомогою зрадників українського народу, проникає на територію нашої держави, на наші родючі землі для того, щоб годувати наш народ ГМ-продуктами. Ми повинні зупинити цю компанію колонізації і вигнати її з нашої землі, поки наші землі ще є власністю народу. Щоб ми не йшли трагічними слідами Аргентини.

Tags:

One thought

  • Pingback: Геноцидна програма Monsanto вже запущена в Україні – Сім’я під Покровом Богородиці

Залишити відповідь

*