«Roundup»: гербіцид гліфосат викликає рак і аутизми
ГМО

«Roundup»: гербіцид гліфосат викликає рак і аутизми

Вплив гербіциду гліфосат на здоров’я людини, або – що приховують від нас виробники, які збагачуються за рахунок наших хворіб?

«Roundup» – це торгова марка гербіциду під назвою гліфосат, який був винайдений Monsanto і випущений на ринок на початку 1970-х рр. Однак в цей час його не можна було використовувати для рослин, оскільки це призводило до їхньої смерті. Roundup довший час застосовували для знищення бур’яну. ГМ-рослини, які обробляють гліфосатовмісними гербіцидами подібними до Roundup, можуть навіть накопичувати залишкові речовини цього токсичного хіміката протягом свого життя. Гліфосат і його найголовніший метаболіт АМРА виявлялися в ГМО регулярно. Таким чином ці залишкові речовини поглинаються людьми, які харчуються більшістю ГМ-рослин (оскільки приблизно 80% ГМ-рослин є стійкими до гліфосату). Однак ріст обсягів посівів рослин, які містять ГМО привів до широкого використання цього гербіциду.
Компанія Monsanto спеціально модифікувала рослини для того, щоб вони замість того, щоб помирати від гліфосату, повністю поглинали його в себе. Представники компанії не одноразово заявляли про те, що використання продуктів, які були оброблені гліфосатом – повністю безпечне для здоров’я, однак експерти стверджують протилежне.
Спочатку в США хімікатом Roundup оббризкували тільки генно-модифіковану кукурудзу і сою, однак тепер ним обробляються посіви пшениці. Варто відзначити, що навіть звичайна американська газована вода містить велику кількість гліфосату.
Згідно з дослідженням даний гербіцид знищує певні види кишечних бактерій, що призводить до хвороби Паркінсона та розвитку синдрому Альцгеймера, які отримали характер справжньої епідемії на Заході. Ожиріння і депресія, як побічний ефект вживання гліфосату в їжу звучить не так страшно в порівнянні з тим, що даний гербіцид викликає аутизм у потомства. Вчені по всьому світі проводять дослідження і сміливо припускають, що гліфосат може викликати рак у людей, а до 2025 р. кожна друга дитина в США буде страждати аутизмом. Проти Monsanto виступає навіть Європа, утворивши еко-зони чисті від ГМО.
Досить підозрілим є факт, що Monsanto неодноразово відмовлялася від прохань науковців опублікувати точний склад хімікатів, які входять в Roundup, окрім гліфосату. Вони стверджували, що це комерційна таємниця. Однак незалежні наукові дослідження вказали, що суміш гліфосату з “таємними” хімічними домішками Monsanto створює дуже токсичний коктейль, який, як вже було доведено, є шкідливим для клітин людського ембріону навіть в набагато менших дозах, ніж він використовується в сільському господарстві.

Читайте також: У яких продуктає міститься ГМО? 

За даними Департаменту США з сільського господарства, 93% всіх соєвих бобів, а також 89% кукурудзи і бавовни, посаджених фермерами в цій країні є генетично модифікованими, щоб бути стійкими до дії гліфосату.
Геологічна Служба США (USGS) підрахувала, що рівень застосування гліфосату склав 53% від загального обсягу сільськогосподарського використання гербіцидів в 2009 р. Цього року через збільшення росту бур’янів, стійких до гербіцидів, створених на основі гліфосату, фермери були змушені скроплювати більш токсичними речовинами їхні поля, щоб побороти нові супербур’яни, які еволюціонували, ставши стійкими до гліфосату. Наданий час більш ніж 80 мільйонів гектарів сільськогосподарських угідь в Сполучених Штатах є покриті стійкими до гліфосату супербур’янами. Тепер з наданням дозволу на використання нових ГМО-культур, спроектованих, щоб бути стійкими до гербіцидів, американці будуть змушені споживати їжу, до складу якої входять ще більш токсичні комбінації стійких пестицидних залишків.
В США гліфосат, а також створені на його основі гербіциди широко використовуються для скроплення парків, публічних місць, газонів, присадибних ділянок.
В березні 2015 р. провідні фахівці в сфері досліджень раку з Міжнародного агентства Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я заявили про ймовірність спричинення гліфосатом захворювання на рак. Вище згадана організація прийшла до такого висновку на основі досліджень 17-ти провідних експертів в області раку з 11 країн світу. Ця інформація стала причиною того, що Європарламент закликав до повної заборони некомерційного використання гліфосату для людей, а також серйозні обмеження для його сільськогосподарського застосування.
Гліфосат зв’язує в грунті такі життєво-необхідні корисні речовини, як залізо, марганець, бір, запобігаючи тому, щоб рослини живилися ними. Така властивість хімікату приводить до втрати важливих мінералів та поживних речовин в продовольчих культурах. Це має значення для людей, худоби та домашніх тварин, які споживають стійкі до гліфосату ГМО-культури, оскільки впливає на поживну цінність продуктів.
На даний час в США було проведено багато судових процесів проти Monsanto. Причиною цьому послужили докази ймовірного впливу гліфосату на розвиток раку, а саме: раку кісток, товстої кишки, нирок, печінки, а також – раку щитовидної і підшлункової залоз.
З огляду на вище наведену інформацію, ми повинні чинити опір проникненню ГМО в наші магазини, на наші ринки та столи, цікавитися в яких саме продуктах міститься генетично змінені організми. Зокрема така інформація є в інтернеті.

Tags:

Залишити відповідь

*