ГМО, Екологія

Відкритий лист вчених світу всім урядам про ГМО

Відкритий лист вчених світу всім урядам про ГМО
ГМО

У вересні 2000 р в Інтернеті, на веб-сайті Institute of Science in Society, було опубліковано відкритий лист, адресований всім Урядам – звернення вчених світу, стривожених все більш широким використанням для цілей харчової індустрії генетично модифікованих організмів (ГМО). Лист підписаний 828 вченими з 84 країн. У цьому зверненні вони висловлюють свою крайню заклопотаність у зв’язку з небезпекою, яку ГМО становлять для біологічної варіативності (біологічна варіативність – різновид форм життя в даній екологічній системі або в цілому на Землі. Часто її вивчення використовують для оцінки здоров’я біологічної системи), нешкідливості харчових продуктів , здоров’я людей і тварин. Вчені вимагають мораторію на використання ГМО, у відповідність з профілактичними принципами.

Що написали вчені

Патенти на біологічні форми і життєві процеси слід заборонити тому, що вони загрожують безпеці харчових продуктів, санкціонують біопіратство (практика патентування різних медичних, с / г та інших оригінальних технологій, що поки не стали широко відомими, і є надбанням аборигенних культур. Різновид біопіратства – патентування генів, похідних від рослин), порушують права і ображають гідність людини, компрометують охорону здоров’я, перешкоджають медичним та науковим дослідженням і спрямовані проти добробуту біосистеми. Форми життя – організми, насіння, культури клітин і гени – існують як факти об’єктивної реальності і тому їх не можна патентувати . Сучасні технології генетичного моделювання, що використовують життєві процеси, ненадійні, неконтрольовані і непередбачувані. Вони не можуть кваліфікуватися як винаходи. Більш того, ці технології є небезпечними, як і більшість ГМО і продуктів.

Стає дедалі більшою мірою очевидним, що широко використовувані в даний час генетично модифіковані сільськогосподарські культури (ГМ СХК) ні необхідні, ні корисні. Вони є небезпечним відхиленням, що заважає нормальному розвитку екологічно раціональної сільськогосподарської практики, що забезпечує безпеку продуктів харчування.

Відповідно до даних Продовольчої Програми ООН, в Світі виробляється в півтора рази більше продуктів харчування, ніж це необхідно. За останні 40 років чисельність населення на планеті зросла на 90%, тим не менше, кількість продовольства на душу населення збільшилося за цей же час на 25%. Однак, незважаючи на це, один мільярд людей на Землі голодує. Останній звіт FAO (Організація ООН, що займається питаннями продовольства і сільського господарства, ФАО) підтвердив, що до 2030 р. буде достатньо чи більш ніж достатньо продуктів харчування, щоб забезпечити глобальну потребу в них без необхідності залучення для їх виробництва вирощування ГМ СХК

Загроза для біологічної варіативності від вироблених сільськогосподарських культур ГМ СХК, вже перетворених на джерело прибутку, стає все більш очевидною. Так, гербіциди широкого спектру дії (гербіциди – отрутохімікати, застосовувані в с / г для боротьби з бур’янами) використовуються разом з стійкими до них ГМО с / г культурами, без розбору знищують всі види дикорослих рослин; вони також токсичні для тварин. Активна діючий елемент багатьох гербіцидів Glufosinate може з’явитися причиною вроджених дефектів у ссавців, а гербіцид G lyphosate пов’язують з розвитком одного з видів лімфоми. ГМ СХК,що містять вбудовані в них гени токсичного мікроорганізму Bacillus thuringiensis (бт-культури), вбивають корисних комах, таких, як бджоли і бабки, а пилок ГМО кукурудзи, в яку запроваджено ген цього мікроорганізму, смертельний для метелика Монарх. Коріння Bt-культур виділяють Bt-токсин, який швидко зв’язується з частинками навколишнього їх грунту, завдяки чому він не руйнується. Оскільки токсин залишається у грунті в активній формі, він, не володіючи вибірковими властивостями, вражає всі організми, що знаходяться в грунті.

Вчені про небезпеку продуктів,виготовлених з ГМО

Продукти, вироблені з ГМО, можуть також бути небезпечними. Так, наприклад триптофан (одна з незамінних амінокислот), що продукується ГМ мікроорганізмами, виявився пов’язаний зі смертю, щонайменше, 37 і серйозними захворюваннями 1500 осіб. Генетично модифікований гормон росту великої рогатої худоби, який вводиться коровам для збільшення надою молока, є причиною не тільки непомірних страждань і захворювань корів, але також підвищує вміст в молоці IGF -1 – імуноглобуліну, що підвищує ризик розвитку раку грудей і простати. Для людей є життєво важливим бути захищеними від всіх генетично модифікованих продуктів, а не тільки від тих, які містять трансгенні (чужорідні) ДНК (одна з двох нуклеїнових кислот, яка забезпечує зберігання, передачу і реалізацію генетичної програми розвитку і функціонування живих організмів) або білки. Це обумовлено тим, що процес генетичної модифікації, що практикується в даний час, у своїй основі не є безпечним.

Використовуючи методи генної інженерії, в геноми с / г культур, с / г тварин, мікроорганізмів (геном – сукупність всього генетичного матеріалу клітини або організму) вводять нові гени або нові комбінації генетичних матеріалів, створених лабораторним шляхом. Основою для створення цих штучних комбінацій є генетичний матеріал патогенних вірусів та ін. генетичних паразитів, а також бактерій та інших організмів, включаючи гени, що забезпечують стійкість до антибіотиків. Ці структури призначені для руйнування видових бар’єрів і блокування механізмів, що захищають геном від проникнення в нього чужорідного генетичного матеріалу

Нові генетичні комбінації вводяться в клітини насильницькими методами що сприяє безладному випадковому впровадженню чужорідних генів у геноми. Це, у свою чергу, призводить до підвищення частоти непередбачуваних ефектів, включаючи виражені аномалії у тварин і наявність токсинів або алергенів в харчових с / г культурах.

Загальновідома також нестабільність вживленого в ГМО рослини чужорідного генетичного матеріалу. Зокрема, нестабільною є трансгенна штучно створена ДНК, яка вводиться в ГМ гени. Це виражається в її схильності знову переміщатися в геноми неспоріднених видів (пряма, або, як її називають, горизонтальна трансформація), потенційно тих з них, які взаємодіють з ГМО. Генетично модифіковані гени також нестабільні, вони можуть втрачати частину або всі трансгенні ДНК в пізніше відтворених генераціях. Публікацій, що свідчать про тривалої стабільності будь-якого генетичного матеріалу, запровадженого в геном вже використовуваних с / г рослин, немає.

Небезпека горизонтальної трансформації генетичного матеріалу полягає, зокрема, в тому, що гени, що забезпечують стійкість до антибіотиків, можуть потрапити в нові генерації патогенних вірусів і бактерій, що викликають захворювання. Чужорідна ДНК може також викликати мутації, які призводять до раку клітин у ссавців.

На можливість вбудовування вільної ДНК в клітини ссавців недвозначно зазначено в проекті керівництва Управління Контролю Продуктів і Ліків США (FDA) для виробництва стійких до антибіотиків генів. У коментарі до цього документа Міністерство сільського господарства Великобританії вказує, що чужорідна ДНК може потрапити в організм не тільки в процесі дихання, а й при контакті з рослинним пилком під час сільськогосподарських робіт або при виробництві харчових продуктів. Це попередження набуває ще більшого значення у зв’язку з недавнім повідомленням з Йєнського Університету (Німеччина) про те, що ГМ гени можуть бути перенесені ГМ пилком в бактерії і дріжджі, що знаходяться в травному тракті личинок бджіл.

У результаті прийняття Картігенского протокол про біобезпеку (міжнародна угода про біологічну безпеку, підписану в Монреалі в січні 2000 р, що є доповненням до Конвенції про біологічне різноманіття – міжнародного договору про національні стратегії збереження та екологічно раціонального використання біологічного різноманіття) більш ніж 130 урядів взяли на себе зобов’язання дотримуватися профілактичні принципи і гарантували перевагу законодавства про біологічну безпеку на національному та міжнародному рівнях над торговельними та фінансовими угодами у Світовій Організації Торгівлі (СОТ). Подібно до цього, делегати конференції Codex Alimentarius Commission (Організація з розробки продовольчих стандартів, заснована спільно Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я і ФАО), що відбулася в Японії в 2000 р, ухвалили рішення підготувати суворі регулюючі процедури для генетично модифікованих продуктів харчування, що включають перед продажну оцінку, тривалий моніторинг їх впливу на здоров’я, випробування генетичної стабільності, токсичності, алергенних властивостей та інших непередбачених ефектів.

Ми закликаємо всі Уряду взяти до уваги сучасні строгі наукові дані про вже доведену і запідозрену небезпеку від технології генетичної модифікації і багатьох її продуктів і негайно оголосити мораторій на подальше їх використання, включаючи польові випробування, на підставі результатів наукових досліджень і профілактичних принципів.

Ми закликаємо всі Уряду відмовитися від генетично модифікованих культур на підставі того, що вони небезпечні і суперечать екологічно раціонального використання ресурсів. Уряди повинні підтримати пошук і розвиток екологічно прийнятних сільськогосподарських методів, які могли б по-справжньому принести користь фермерським господарствам всього світу.

http://progmo.com.ua/vidkrytyj-lyst-vchenyh-svitu-vsim-urjadam-pro-gmo.html

Залишити відповідь

*